fbpx
Gezonde voeding 19 dec. 2019

De voor- en nadelen van een voeding schema

Je denkt na over het gebruik van een voeding schema maar weet niet precies wat je kunt verwachten. We hebben een aantal belangrijke feiten op een rijtje gezet en bespreken de voor- en nadelen van het gebruik van een voedingsschema. Zo kun jij de juiste keuze maken.

Wat is een voeding schema?

Voordat we ingaan op de voor- en nadelen van een voeding schema willen waar we het precies over gaan hebben. Een voedingsschema wordt namelijk op verschillende manier bekeken. Zo is een dergelijk schema geen dieet. Het is ook geen ‘crash-course’ waarmee je binnen een aantal weken enorm veel kan afvallen of zelfs kan aankomen. Maar wat is het dan wel?

Simpel gezegd is een voedingsschema een schema waarin een voedingspatroon is opgezet die aansluit bij jouw caloriebehoefte en lichamelijke doelen. Dit betekent dat een schema voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Hoewel afvallen een van de meest gebruikte redenen is, kan het ook worden gebruikt om af te vallen of om je huidige gewicht te behouden. Dit alles door een passende en gezonde manier van eten. Benieuwd hoe een schema er dan precies uit ziet? Bekijk hier hoe onze voedingsschema’s er uit zien.

Hoe kom je aan een voeding schema?

Er zijn verschillende manieren waarop je aan een voedingsschema kan komen. Zo zijn er tal van gratis versies te downloaden op het internet. Hoewel deze opties een goed voorbeeld geven van hoe een schema eruit ziet, zijn deze vaak niet afgestemd op jouw lichaam en doelen. Veel mensen gaan hierom ook de fout in een verkeerd schema aan te halen. Hierdoor halen zij hun lichamelijk doel heel langzaam of zelfs helemaal niet. 

Het belangrijkste van een voeding schema is dat deze aansluit op jouw caloriebehoefte. Om dit te kunnen doen is het belangrijk hier eerst een berekening van te maken. Online zijn veel verschillende tools beschikbaar waarmee je dit gemakkelijk kunt berekenen. Ook wij hebben een gratis calculator beschikbaar waarin je binnen vier korte stappen jouw benodigde calorieën berekent. We bieden je op basis van jouw uitkomst direct een voedingsschema aan dat volledig is afgestemd op jouw calorieën en doel.

voeding schema maken

Naast online calculators, zijn er nog andere manieren om je caloriebehoefte te berekenen. Zo kun je ook zelf jouw behoefte uitrekenen. Je kunt hier bijvoorbeeld de Roza en Shizgal methode voor gebruiken. Nadat je weet hoeveel calorieën je nodig hebt, kan een schema worden samengesteld. Hieronder een aantal opties:

 

Hoewel alle bovenstaande opties een goede manier zijn om jouw eigen schema te krijgen, zitten er wat voor- en nadelen aan de verschillende opties. Zo kosten de adviezen en schema’s van voedingscoaches en diëtisten redelijk wat geld. Zelf een schema samenstellen is ook een prima optie. Dit kan echter erg veel tijd kosten, omdat je tientallen tot honderden producten moet samenstellen. Hierbij moet je constant rekening houden met de juiste hoeveelheid calorieën en voedingswaarden als koolhydraten, eiwitten, vetten en meer. 

Persoonlijk weekschema
Bereken wat jouw lichaam nodig heeft en ontvang een persoonlijk weekschema op maat om je te helpen.
Maak je schema

 

De voordelen van een schema

Aan het gebruik van een voeding schema zitten veel voordelen. Een van de meest genoemde is de laagdrempeligheid. Doordat je online binnen enkele minuten jouw eigen voedingsschema kunt bestellen, kun je direct van start.

Daarnaast zijn schema’s anders dan de traditionele diëten. Zo zijn veel van de gebruikte ingrediënten en producten afgestemd op wat je al in huis hebt, en op dagelijkse basis eet. Op deze manier hoef je je voedingspatroon niet drastisch om te gooien. Hiermee is het niet alleen makkelijker vol te houden, maar zorg je er ook voor dat je niet terugvalt in je oude manier van eten als je besluit te stoppen met het volgen van je schema. 

Een ander voordeel dat een voeding schema biedt is dat deze voor een normale prijs te bestellen zijn. Hoewel er ook duurdere varianten bestaan, zoals die op afspraak door een voedingscoach of diëtist worden gemaakt, vallen deze vaak te duur uit. Het gemak in combinatie met de prijs van een online te bestellen schema maakt het een uitstekende optie om te proberen.

De nadelen van een schema

We kunnen natuurlijk niet alleen maar positief zijn. Ook voedingsschema’s hebben bepaalde nadelen die overwogen moet worden. Een de meest genoemde is dat de meeste schema’s maar een lengte van een week hebben (de zogeheten ‘weekschema’s). In tegenstelling tot een dieet, die soms wel maanden kunnen duren, is het dus een veel kortere periode. Gelukkig hebben we hier bij Voeda rekening mee gehouden en kun je de gerechten in jouw persoonlijke schema gemakkelijk schuiven en wisselen. Op deze manier kun je je schema in de weken na je start indelen zoals jij dat wilt. 

Een ander nadeel aan voedingsschema’s is dat je bepaalde producten niet meer zult kunnen eten. De schema’s worden opgesteld met een bepaalde richtlijn voor gezonde voeding en bevatten dus weinig tot geen ‘slechte’ snacks en maaltijden. Hiernaast zijn de maaltijden op elke dag voor je bepaald, waardoor je weinig flexibiliteit om te eten waar jij zin in hebt. Natuurlijk probeer je met het gebruik van je schema wel een bepaald lichamelijk doel te halen, waardoor we denken dat veel mensen hier wel over heen komen. 

Conclusie: Maak jouw schema

Zoals je hebt kunnen lezen zitten er voor- en nadelen aan het gebruik van een voedingsschema. Hiernaast zijn er ook tal van opties die je kunt kiezen om er een samen te stellen. Wij van Voeda geloven in de kracht van onze schema’s en denken dat het gebruiksgemak, laagdrempeligheid en natuurlijk de resultaten voor zich spreken. Ben je toch nog wat skeptisch? Vraag eens om je heen om te vragen of familie en vrienden ervaring hebben met een dergelijk schema. 

Ben je na al dit lezen benieuwd geworden hoe jouw persoonlijke eetschema eruit ziet? Bekijk dan hier een gratis voorbeeld. Ben je geinteresseerd in een persoonlijk voedingsschema waarmee jij jouw lichamelijke doelen kan behouden of gewoon gezonder kan eten? Begin dan met onze gratis online calculator